Geplaatst door: Joop Mulder ma 14 mei

Joop Mulder creëert een Sense of Place in Noord-Nederland

Deze blog bevat 539 woorden, voor de volledige longread klik hierAuteur: David van Zelm van Eldik, innovatieprogramma Nederland van Morgen, Ministerie BZK

Joop Mulder is de bedenker en stamvader van Oerol. Tijdens dit jaarlijkse culturele festival op Terschelling is de ‘ziel van de plek´ de basis voor elke locatietheater. Na 35 jaar begint hij nu met kunst tegen de krimp op het vaste land. Het wordt één van de dragers van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Hoe kan het dat alles wat hij vastpakt vleugels krijgt en grote groepen in de samenleving inspireert?

 

Joop Mulder

 

Van zijn vader Johan, mocht Joop niet naar kunstacademie. Hij begon daarom maar in een kroeg op Terschelling. Joop leerde als kroegbaas te denken in economische modellen. “De kroeg liep goed, maar ik had nou eenmaal meer interesse in cultuur dan in bier.” Joop investeerde al snel het geld van de kroeg in zijn passie, Oerol. Voor hem was het festival een manier om de plekken op het eiland ook cultureel tot de verbeelding te laten spreken.

 

Eigenlijk moeten we veel trotser zijn op ons landschap

De gedachtegang achter Oerol heeft Joop nu meegenomen naar de kust van Friesland en Groningen. Door aandacht voor de omgeving gaan mensen zich meer betrokken en verantwoordelijk voelen voor de kwaliteiten. Sense of Place gaat over het zichtbaar maken van de schoonheid. De culturele accenten in het landschap moeten mensen verleiden om zich heen te gaan kijken.

 

“Dat is het Sense of Place gevoel. Eigenlijk moeten we veel trotser zijn op ons landschap. De eerste dijken, de eerste deltawerken, de eerste polders en sluisjes waren allemaal hier! Wij waren hier de eerste landmakers.”

 

Een mooi project is het landschapskunstproject Dijk van een Wijf van Nienke Brokke. Een 100 meter lange en 20 meter hoge dame van gras en klei, die bevallig op de dijk bij Holwerd moet komen te liggen. “We zijn onze dijken enorm aan het innoveren. Ze worden steeds zachter en toch sterker. We maken tegenwoordig met flauwere taluds de dijken overslagbestendig. Stenen eraf maar toch beter bestand tegen een doorbraak. Dijk van een Wijf wordt een internationaal icoon waarmee we het verhaal van de zachtere dijken kunnen vertellen. Het zou toch belachelijk zijn om een paar miljard zeer innovatief te investeren, zonder te vertellen waarom.”

 

DijkveWijf_Holwerd2

 

Investeer in een lange termijneconomie

Volgens Joop zijn deze projecten veel effectiever tegen de krimp dan 1,2 miljard euro aan krimpbestrijding door de overheid. “Zet in op slow tourism. De Randstad wordt steeds meer één grote stad. Daarom is er ook één groot park nodig. Zorg dat je in dat park investeert. “Naar het noorden ga je voor rust, om te fietsen in het landschap, voor de cultuurhistorie. Wij leven hier in Nederland al eeuwen op de zeebodem en dat verhaal kun je hier komen beleven. Durf in te zetten op een economie voor de lange termijn en zwicht niet voor kortetermijnwinsten!”

 

Joop Mulder benut kunst en cultuur als economische motor voor het noorden. Door steeds doelen van partijen te verbinden en te beginnend bij de noden en wensen van de lokale bevolking. Zijn vader heeft het helaas allemaal niet meer meegemaakt. Die overleed al in 1990. Wat zou hij vinden van de werken van zijn zoon? “Hij was nu wellicht toch ook wel trots op me geweest. Mijn moeder zou hem in elk geval hebben gezegd: Ja Johan, zie je nou wel!”

 

 

0 Reacties