Geplaatst door: Ruben Weggemans Student en Mede-oprichter van StudentenAtelier ma 26 mrt

Places of Hope

Van 4 april t/m 25 november 2018 geeft de tentoonstelling en het programma Places of Hope in Leeuwarden een nieuw perspectief op het Nederland van morgen. De tentoonstelling Places of Hope, samengesteld door curatoren Maarten Hajer en Michiel van Iersel, neemt je mee naar bijzondere plekken en laat je kennismaken met inspirerende Landmakers: mensen die met hun projecten vormgeven aan onze leefomgeving door hoop en inspiratie te bieden voor een duurzame toekomst. 

 

Die toekomst begon al op 5 maart in Pakhuis de Zwijger, tijdens het pre-event van deze hoopvolle manifestatie met David van Zelm van Eldik als moderator. Samen met onder andere Maarten Hajer, Hans Tijl en diverse landmakers zijn we in gesprek gegaan over een hoopvolle toekomst. De avond gaf inspirerend antwoord op de vragen; kunnen kunst en cultuur de landmakers uit de leefwereld verbinden met de beleidsmakers uit de systeemwereld? En hoe zetten voorlopers uit de praktijk deze transities nu al in gang?

 

Hans

© Eva van Noord

 

De kracht van de verbeelding

Vooral in een tijd dat men zich steeds minder verbonden voelt met zijn of haar plek en in een tijd dat we staan voor enorme transitie naar een toekomstbestendig Nederland, is het van belang dat we maximaal draagvlak en gedeelde verantwoordelijkheid creëren in onze leefomgeving. Het is volgens Hans Tijl (directeur Ruimtelijke Ontwikkeling) daarom essentieel dat we die verbondenheid van de burger met de leefomgeving weer herstellen, maar juist ook die verbondenheid weten vast te houden voor diegene die het wel hebben om succesvol de toekomst tegemoet te gaan. Maar hoe herstellen we dan weer die betrokkenheid?

 

Volgens Maarten Hajer (professor of Urban Futures , Utrecht University) spreekt de ruimtelijke ordening niet de taal waar we als mens iets bij voelen en is dat de reden dat de betrokkenheid van leefwereld vermindert. ‘Je hebt een nieuw verhaal nodig, buiten de bestaande routine, waarbij iedereen in de samenleving weer perspectief krijgt. Om dat perspectief concreet te maken ben je met de huidige routine aan het verkeerde adres. De ruimtelijke ordening spreekt namelijk de taal van de statistiek. Niet de taal van de verbeelding.’

 

Met de kracht van de verbeelding kunnen we volgens Maarten laten zien dat de post-fossiele samenleving veel aangenamer en succesvoller kan zijn dan we denken.

 

Daarvoor hebben we volgens Maarten wel ontwerpers, creatieve mensen uit de literaire hoek en mensen uit de hoek van de kunst en film voor nodig. Zij kunnen de crisis van de verbeelding doorbreken door aan goed ontworpen toekomstscenario’s te werken. ‘Scenario’s die werken als provocatie, om zo de dialoog aan te gaan over onze prioriteiten en toekomstwensen. Op het moment dat je een gewenste toekomst voor je ziet, kun je hem gaan voelen en er dan gezamenlijk naartoe werken.

 

© Eva van Noord

© Eva van Noord

We gaan het beleven

Misschien worden we tegenwoordig onvoldoende geprikkeld om het eens anders te doen en zouden we meer ruimte moeten maken voor het experiment. Places of Hope is zo’n plek waar we het eens anders gaan doen. Een plek waar je je kan laten inspireren hoe diverse voorlopers op creatieve wijze deze enorme transitie al in gang zetten. Van onder af. Zo gaf Nynke Rixt Jukema (NRJ Architectuur) deze avond als landmaker juist het voorbeeld om het eens anders te doen. Haar project ‘Feel the Night’ laat mensen weer beleven hoe mooi de nacht is. In plaats het donker te associëren met een onveilig gevoel, maakt ze mensen bewust van de kwaliteiten van het rustige Friese landschap. Vanuit daar is zelfs het beleid aangepast om op sommige plekken de lichten uit te zetten. Dankzij deze andere benadering besparen we energie en verminderen we de lichtvervuiling. Places of Hope biedt misschien niet meteen een oplossing voor elke opgave, maar hopelijk creëert het wel een andere ‘mindset’ om vraagstukken eens van een andere kant te belichten.

 

Kom dus 4 april naar Leeuwarden. Neem vrienden en familie mee en laat je inspireren. Beleef de verhalen en ga het gesprek aan met de bijzondere mensen die met moed, creativiteit en doorzettingsvermogen aan toekomstig Nederland werken. Samen krijgen we weer zin in de toekomst. Aanmelden klik hier.

 

Tot slot hebben wij onze 1000ste landmaker Jan Kadijk mogen feliciteren tijdens deze avond. Ook landmaker worden? Aanmelden kan hier.

 

© Eva van Noord

© Eva van Noord: Felicitatie 1000ste landmaker Jan Kadijk (midden) Wij Maken Nederland.

0 Reacties