Geplaatst door: Wij Maken Nederland wo 9 dec

Synergie tussen luchthaven en omgeving in de metropoolregio Amsterdam

Bij de andere mainport ligt ook de vraag hoe het verder gaat richting 2040: wat komt er na de vijfde baan? In de regio Schiphol liggen nieuwe kansen voor synergie, als de partijen in het gebied elkaar tenminste vinden in een gemeenschappelijke koers.

De kerncorridor Hoofddorp-AirportCity- Zuidas-Centrum Amsterdam leent zich voor uitbouw van internationale topmilieus, in samenhang met verbetering van het stadsregionaal openbaar vervoer naar Schiphol. De drie logistieke knooppunten in de regio (de luchthaven, de zeehaven en de bloemenveiling) kunnen samenwerken aan een circulaire Westas. Er zijn al mooie aanzetten voor water, afval, energie en meer te vinden in Park 2020 en de plannen van de Amsterdamse haven. Tot slot ligt er de pregnante opgave om de woonkwaliteit van de groeiende metropoolregio te combineren met de noodzakelijke groei van de luchthaven.

Deze initiatieven bieden tezamen een unieke kans om innovatieve oplossingen te bedenken voor de luchthavenregio van de 21e eeuw. Een IBA-achtige setting, waarvoor de gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam een voorstel ontwikkelen, biedt een mogelijkheid om tot innovatie en versnelling te komen.

Schermafbeelding 2015-12-09 om 10.32.54

0 Reacties