Geplaatst door: Anne van Kuijk Adviseur Omgevingkwaliteit bij de Provincie Noord-Brabant wo 6 jun

TERUG NAAR DE BRON

 

MOZAÏEK DOMMELVALLEI IN DE IABR 2018-2020

Een geweven wandtapijt van Brabant uit het IABR –BrabantStadatelier was dé blikvanger op de Internationale Architectuurbiënnale Rotterdam in 2014. Als adviseur Omgevingskwaliteit van de provincie Noord-Brabant was ik destijds betrokken bij dit aaibare initiatief. Als betrokken burger in mijn eigen dorp Sint-Oedenrode raakte ik daarna verweven in Mozaïek Dommelvallei, dat de lessen van het tapijt in praktijk brengt. Dit regionaal project is geselecteerd voor het Delta Atelier van de IABR 2018-2020. De cirkel is rond!

 

Proeflap op tafel

Het tapijt maakte na de IABR in 2014 een reis langs de vijf Brabantse steden, onder de titel MozaiekBrabant. Daarna werd het permanent onderdeel van de textielcollectie in de grootse hal van het provinciehuis in ’s-Hertogenbosch. De vier losse lappen werden netjes aan elkaar genaaid en de randen werden afgezoomd. Een nieuw provinciebestuur trad aan. Einde project? Zeker niet! Vanuit mijn stellige overtuiging dat in het tapijt een schat aan ideeën, ervaringen en verhalen is verweven geraakt, ben ik de daarop volgende maanden en jaren doelbewust met een proeflap blijven rondsjouwen. Door die in diverse gesprekken binnen en buiten Brabant letterlijk op tafel te leggen –hij is daarbij door velen geaaid- bleef de reis van het tapijt als het ware voortgaan. Bovendien vatte ik de opgedane lessen samen in een artikel voor de Plandag 2015. Nieuwe gedeputeerden en aantredende programmamanagers sleepte ik mee naar het tapijt in de hal om het verhaal door te vertellen onder het motto ‘samen verder weven aan Brabant’.

© Anne van Kuijk

Weven met water

Intussen brachten ook anderen het verhaal verder. De vijf steden verweefden het concept van de ‘watermachines’ uit het IABR-Brabantstadatelier in hun gezamenlijke aanpak voor de ontwikkeling van het Natuurnetwerk Brabant. De waterschappen vertaalden het door in de Wateragenda voor de Brabantse Omgevingsvisie. Maar het meest expliciet waren de partners in de gebiedsontwikkeling rondom de Dommel tussen Eindhoven en ’s-Hertogenbosch, die hun initiatief de titel ‘Mozaïek Dommelvallei’ gaven en het concept van de watermachines in de praktijk gingen toepassen. Zelf ben ik eind 2015 door een bijna niet te ontwarren kluwen van draadjes bij Mozaïek Dommelvallei betrokken geraakt, als ‘betrokken burger’ in Sint-Oedenrode. De gesprekken met Landmaker des Vaderlands Hans Leeflang en verhalenvanger Berny van de Donk, die op 7 april 2017 op bezoek kwamen bij Mozaïek Dommelvallei, hebben mij geholpen niet verstrikt te raken in die kluwen, maar er juist de kracht ervan te benutten. Bijzonder om dit verwoord te zien in het verhaal dat Berny er ving, wat hier te lezen is.

 

Dommel naar Delta

En nu maken we de cirkel rond: Mozaïek Dommelvallei is geselecteerd als een van de circa 30 Nederlandse en Vlaamse praktijken in de Delta Atelier van de IABR 2018-2020. Twee van de drie architecten van het BrabantStadatelier, te weten Floris Alkemade en Joachim Declerck, zijn nu curator van de IABR. Mozaïek Dommelvallei brengt de schatkist aan praktijkervaringen met het toepassen van de watermachines, nu terug naar de bron. Om daar samen aan de slag te gaan met de ‘missing links’ en het verder weven te versterken. De proeflap gaat mee in de IABR.

 

Gelukkig heb ik nóg een exemplaar.

 

Anne van Kuijk

Juni 2018

 

0 Reacties