1 reactie
Geplaatst door: Wij Maken Nederland di 24 nov

Utrecht Centrum West: a Healthy Urban boost

Het voorbeeld van gezonde en duurzame verstedelijking

Healthy Urban Boost (ofwel tweede fase Stationsgebied): Utrecht Centrum wordt een toonbeeld van duurzame en gezonde verstedelijking. Dit komt door de realisatie van minder autoverkeer, meer langzaam verkeer, energieneutrale bouw, klimaatbestendig, kundig waterbeheer en vergroening.

image001

Daarnaast groeit Utrecht van 330.000 naar 400.000 inwoners. Deze groei vindt plaats in de bestaande stad. In de workshop op de Slotbijeenkomst van 15 december staat de vraag centraal hoe Utrecht kan verdichten en tegelijkertijd de kwaliteit van de leven hoog kan houden, zodat:

         De bewoners trots zijn en blijven op de stad en dat uitdragen

         Bedrijven en organisaties zich hier willen vestigen en wortelen

         Utrecht een magneet is voor talent en werknemers

         De oorspronkelijkheid en kwaliteiten van stad en regio voor bezoekers het verschil maken

Kom naar de Slotbijeenkomst en denk met Utrecht mee!

1 Reacties

 • 2015-11-26 17:26:10
  Ben van Diest

  Als bewoner van Utrecht west kan ik niet nalaten te reageren. Het verzoek om een bijdrage op de plannen vind ik ridicuul. Deze bijdrage van 'professionals' dient namelijk ter legitimering van het besluit van de gemeente de inzet en bijdragen van bewoners van bewoners van Utrecht West in de afgelopen 10 (!) jaar bij het oud vuil te zetten. Onder de fancy marketing naam 'a healthy urban boost' worden plannen gepresenteerd met een hoog Eftelinggehalte, compleet met fluisterbootjes, kabelbaan en reuzenrad. Utrecht zal de enige stad in de wereld worden waarin het geografisch hart van de stad bestaat uit asfalt, uit een megaparkeerterrerin. Een terrein dat ontsloten gaat worden door de reeds aanwezige (en miljoenen kostende) fly-over.

  Bezoekers zullen vanaf het asfaltveld gevoerd worden over het drukste NS-station van Nederland, verplicht langs de winkelsa van Hoog Catharijne om ten slotte in de historisch gedeelte van de stad te komen, alsof ernaast het historische gedeelte van Utrecht geen stadshart bestaat of zou kunnen bestaan.

  Het Utrechtse bestuur wordt in de regel gevormd door 'passanten'. Telkens opnieuw presenteren deze 'passanten' hun 'unieke' visie op de stad en willen de stad 'iets' nalaten. Wij Utrechters worden bij voortduring geconfronteerd met deze nalatenschap: of dat nu Hoog Catharijen is, het resultaat van Plan A of Plan 1, het Muziekpaleis, Leidsche Rijn centrum. De stad wordt er niet beter op, het is een stad geworden zonder gezicht, zonder verhaal.

  Doe als organisatoren van 'wijmakennederland' moeite en ga na wat de gemeente Utrecht de afgelopen 10 jaar de bewoners van West heeft voorgehouden. Plaats plannen in historisch perspectief en loop niet aan de hand van het bestuurlijke marketingverhaal. 

  Met vriendelijke groet,

  Ben van Diest, bewoner Utrecht West