Geplaatst door: Kris Oosting Urbanist en organisator di 24 nov

Verhalenmarkt: Land van verschillende snelheden

In het Jaar van de Ruimte ging een groep van dertig jonge ruimtemakers op Ruimteverkenning door Nederland. Tussen maart en juli werden vijf uiteenlopende regio’s bezocht: Amsterdam, Parkstad, Twente, Eindhoven en Groningen. Het was een zoektocht naar de opgaven van de toekomst en het verhaal van de plek.

Wat we aantroffen was een land aan dat zich steeds meer op verschillende snelheden beweegt. Waar verschillen tussen regio’s, maar ook binnen regio’s toenemen. Die verschillen komen tot uitdrukking in demografische cijfers, in economische en maatschappelijke kansen, in stemgedrag. Maar ook in bouwhausses en leegstand.

De mooie kant van verschillen zagen we ook. Een diversiteit aan steden, dorpen, landschappen, bouwstijlen en culturen die Nederland tot een bont mozaïek maken. Dat mozaïek verandert, maar welk patroon willen we zien in 2040?

Kaart klein
© Cliff van Thillo

Op de verhalenmarkt van de Slotbijeenkomst presenteren we de bevindingen van deze Ruimteverkenning. Bezoekers kunnen zelf – met een routekaart – op verkenning door het land van verschillende snelheden middels een installatie van studio Plots. Vanaf 15 december is tevens de publicatie ‘Land van verschillende snelheden’ te downloaden op www.ruimteverkenning.eu.

De Ruimteverkenning is een initiatief van Kris Oosting en Emilie Vlieger, die onder de naam Couleur Locale activiteiten organiseren voor ruimtemakers waarbij de lokale kleur van ontwikkeling voorop staat.

0 Reacties