Geplaatst door: Wij Maken Nederland zo 22 nov

Verhalenmarkt: Nederland in 1.000 miljard Minecraftblokjes

GeoCraftNL maakt Nederland

Het is gelukt om heel Nederland in de 3D Minecraft-gamingwereld weer te geven: alle gebouwen, rivieren en wegen! Deze virtuele versie van Nederland wordt bestuurd door 12 Minecraft-Commissarissen van de Koning en inmiddels al 160 Minecraft-Burgemeesters (gemiddelde leeftijd 11 jaar). Er is een streng controlesysteem met een Minecraft-Kadaster om percelen toe te kennen aan Minecrafters. Anders worden gebouwen massaal vernietigd. Dit systeem lijkt verrassend veel op de echte wereld.

Om GeoCraftNL eruit te laten zien zoals in de werkelijkheid kan iedereen zelf gaan bouwen. Dus bouw mooie kastelen, kerken, sportterreinen, woonwijken enzovoort, zodat we samen heel Nederland creëren in Minecraft.

GeoFort_GeoCraftNL_Minecraft_Stopera_Origineel_vierkant_375GeoFort_GeoCraftNL_Minecraft_Stopera_Virtueel_Vierkant_375

Nationale Opera & Ballet in resp. Amsterdam en GeoCraftNL


Gamification van het onderwijs

In het najaar gaan middelbare scholen in Amsterdam en omstreken met inzet van Minecraft  aan de slag met de thema’s van het Jaar van de Ruimte, zoals met duurzame energie, ruimtelijke ordening, cultuurhistorie en water. Leerlingen van het Zaanlands Lyceum ontwikkelen tijdens lessen natuurkunde een plan voor duurzame energie voor hun school en directe omgeving. Daarvoor gebruiken ze beschikbare geo-informatie zoals hoeveel zonuren er op een bepaalde plek zijn, schaduwwerking en windsterkte. Om hun oplossingen inzichtelijk en begrijpelijk te maken bouwen ze deze vervolgens in Minecraft. De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) ondersteunt de scholen bij deze projecten en heeft zelfs een speciale Minecraft-professor aangesteld: Prof. Dr. Henk Scholten.

Willemijn Simon van Leeuwen van GeoFort “Minecraft is een heel erg populair spel bij de jeugd, maar is ook een prachtig medium waarbij kinderen leren bouwen en navigeren in een virtuele 3D omgeving. Het doel van GeoCraftNL is om met zoveel kinderen samen Nederland virtueel na te bouwen en ze spelenderwijs bekend te maken met diverse geo-thema’s.

Op 15 december 2015 tijdens de Slotbijeenkomst van het Jaar van de Ruimte zal hier meer over verteld worden. Meld je aan!

0 Reacties