Geplaatst door: JaapJan Berg Community Moderator De Vinexmensen vr 20 nov

Verhalenmarkt: Wat kunnen we leren van Vinex?

De Vinexwijken zijn het resultaat van een geoliede planningsmachine en een onwrikbaar geloof in ruimtelijke ordening. De enorme opgave die begon in de jaren ‘90 heeft, verspreid over het hele land, tot vele woonwijken geleid. Wijken waar bewoners doorgaans met veel plezier en tevredenheid wonen en leven.

Maar, net als willekeurige andere wijken, zijn Vinexwijken geen statisch gegeven. Bewoners komen en gaan, de wijken maken deel uit van een stedelijk netwerk en daarmee zijn ook Vinexwijken per definitie aan verandering onderhevig.

De grote vraag is nu in welke richting de wijken zich in de nabije toekomst gaan ontwikkelen. De visie en ideeën van Vinexmensen, de bewoners en gebruikers van Vinexwijken, zijn daarbij op zijn minst net zo belangrijk als die van de (lokale) overheid en professionals.

Schermafbeelding 2015-11-18 om 15.12.08Foto: Tijs van den Boomen

Het project De Vinexmensen (georganiseerd door het International New Town Institute) heeft zich gedurende het Jaar van de Ruimte bezig gehouden met onderzoek naar de toekomstige ontwikkelingen, kansen en bedreigingen van Vinexwijken. In dit project hebben we ons toegespitst op acht verschillende wijken. Studenten en onderzoekers hebben het afgelopen jaar onderzoek gedaan in de wijken. In samenwerking met gemeenten en lokale architectuurcentra hebben we ook diverse bijeenkomsten georganiseerd. Het project heeft zo na een jaar tot betere inzichten in de toekomstopgaven geleid. Inzichten die zijn samengevat in tien actiepunten.

Tijdens de slotbijeenkomst van het Jaar van de Ruimte op 15 december zullen De Vinexmensen deze tien actiepunten op ludieke wijze presenteren. Er is dan ook gelegenheid om verder te praten over deze actiepunten en de toekomst van Vinexwijken.

Publicatie: Vinexmensen zal op korte termijn een publicatie uitgeven waarin we de actiepunten verder toelichten. Daarin worden ook de resultaten van de onderzoeken en bijeenkomsten besproken, en geven diverse experts hun visie over de toekomst van Vinexwijken. Kijk voor meer informatie over de publicatie op: www.vinexmensen.nl

Schermafbeelding 2015-11-18 om 15.13.09

0 Reacties