1 reactie
Geplaatst door: Wij Maken Nederland wo 20 mei

Wij Maken Nederland spreekt met landmaker Ruben van de Belt

We spreken met landmaker Ruben van de Belt die betrokken is bij de Wij Maken Nederland Academie. Welke professionele achtergrond brengen zij met zich mee, wat zijn hun beweegredenen en hoe ziet hun Nederland van de toekomst eruit?  Energie.

Hallo Ruben, leuk je te ontmoeten! Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
Mijn naam is Ruben van de Belt, ik ben raadslid bij gemeente Zwolle en werk daarnaast bij Twynstra Gudde als adviseur energietransitie. Mijn bezigheden gaan dus letterlijk over democratie en energie. Je houdt je als raadslid altijd met twaalf onderwerpen tegelijk bezig, maar alle onderwerpen in mijn portefeuille gaan op een manier over energie, niet alleen de energietransitie, maar juist ook verkeer & mobiliteit en de omgevingswet. Mijn interesse in de politiek begon tijdens mijn studie, toen ik onderdeel was van PerspectieF, de jongerenpartij van de ChristenUnie. Mijn fascinatie voor de energietransitie is in diezelfde tijd ontstaan en is specifiek opgewekt door de casus van de windmolens in Zwolle Dat plan liep stuk door onbegrip tussen verschillende partijen. Dat voorbeeld liet mij inzien dat de energietransitie niet behaald kan worden door het technische verhaal, maar dat alleen het sociaal-technisch verhaal het verschil kan maken.

Wat is dat precies, sociaal-technisch?
Op dit moment zie ik een kloof ontstaan tussen bestuurders en bewoners als het gaat om de energietransitie. Het is makkelijk om het met gelijkgestemden eens te zijn over de noodzaak van ingrepen om onze stad duurzamer te maken. Ik ben een duurzame jongen, ik vind ook dat het moet gebeuren. Maar dit gesprek moet niet gevoerd worden zonder rekening te houden met de zorgen die bij veel bewoners spelen. Niet iedereen heeft het even breed of weet zijn stem te laten horen. Bewoners zijn niet zo zeer tegen duurzame ingrepen, maar willen niet de regie kwijtraken of het idee hebben dat ze alle leuke dingen moeten opgeven. Als je alleen inzet op technische feiten over de noodzaak, dan wordt de kloof alleen maar groter. Het samenbrengen van perspectieven, is wat mij een thrill geeft.

Hoe hoop je dat de leerlijn Democratie en Energie je bij deze uitdaging gaat helpen?
Het is interessant om inzichten met elkaar te bespreken over democratie in zowel enge als brede zin. Wat doet de politiek aan de energietransitie en hoe kan het volk mee bepalen in het energiebeleid? Je leert altijd van elkaar omdat de locatie waar je werkt je andere inzichten geeft. Een medecursist werkt bijvoorbeeld op de Nederlandse eilanden, waar de gemeenschappen heel hecht zijn. Hoe heeft dat invloed op het omschakelen naar duurzame energie? Dat is anders dan in steden, waar veel anonimiteit is of samenhang per wijk kan verschillen.

Een laatste vraag: hoe ziet jouw Nederland van de toekomst eruit?
Zo, dat is een stevige vraag! Allereerst hoop ik dat we voorbij de individuele perspectieven gaan kijken en problemen integraal gaan aanpakken. Een Nederland voorbij de verkokering. Ten tweede hoop ik dat we vaarwel zegen tegen het maakbaarheidsideaal. De transitie waar we nu voor staan kunnen we niet aanvliegen als ingenieurs, we kunnen niet eeuwig dijken blijven verhogen. In ons toekomstige Nederland hoop ik dat we minder in strijd zijn met de natuur en juist meer in samenwerking met de natuur zijn.

 

1 Reacties

 • 2020-05-26 14:37:07
  Peter van der Toorn Vrijthoff
  Architect, stedenbouwer, landschap ontwerper,

  We maken eigenlijk heel eenvoudige problemen heel erg ingewikkled! Als alles wat kleiner zou zijn en handzamer bestaan er geen problemen.

  Een goed voorbeeld is de WBV Vestia. De grootste van Nederland met 97.000 woningen en een schuld van 10 miljard. Een volkomen onhandelbare organisatie met heel veel CEO's managers, etc. en niemand weet wat er op de werkvloer gebeurt of moet gebeuren.

  Vertel mensen waar we naar toe willen met energie. Blijf heel dicht bij die mensen en ga samen dingen doen. Het betekend in de praktijk een deskundige op mischien 80 mensen. Als je er nog wat meer zaken bij doet, goed onderhoud, leefomgeving, educatie, etc. ontstaat er iets.

  Als je goed gaat rekenen levert het heel veel op.