15 jan 2019

De burger als ontwikkelaar

Wat komt er kijken bij het creëren van je eigen woonomgeving?
wo 19 dec
Geschreven door: Wij Maken Nederland

Bij gebiedsontwikkeling wordt er via participatieprocessen steeds vaker naar de burger geluisterd. Deze participatie is tevens een belangrijke pijler onder de Omgevingswet, die vanaf 2021 ingaat. Toch ligt de regie bij de creatie van nieuwe woonomgevingen nu nog vaak bij andere stakeholders. Wat als de bewoners wel de eindverantwoordelijkheid krijgen? Hoe werkt dat en wat voor wijken krijg je dan? Op deze avond kijken we naar een aantal concrete cases waaronder Oosterwold in Almere en De Warren op Centrumeiland in Amsterdam. Betrokkenen delen hun verhalen en trekken de eerste lessen.

 

Deelname is gratis. Voor meer informatie en om je aan te melden kan via deze link.

Oosterwold

In Oosterwold is een bijzondere manier van gebiedsontwikkeling aan de gang. Hier hebben deburgers (initiatief nemers) de regie over hun woonomgeving geheel in eigen hand. Op een aantal spelregels na, die opgesteld zijn door de gemeente,  zijn er verder geen beperkingen. De bewoners bepalen niet alleen hoe hun eigen woning eruit komt te zien, maar zij gaan ook over de openbare ruimte, wegen, groen en water. Dit is de ultieme doe-het-zelf gebiedsontwikkeling.

Hoe werkt dit precies? Is dit niet veel te veel gevraagd van de burger? Wat voor nieuwe constructies ontstaan hier tussen burgers, overheden en andere stakeholders zoals nutsbedrijven? En hoe kijkt de gemeente hier tegenaan nu het proces in volle gang zit? We gaan in gesprek met o.a. de gebiedsregisseur van Oosterwold: Werner Brouwer.

De Warren

Een kavel kopen en hier je eigen woning op bouwen komt vaker voor, maar wat nou als je niet het budget hebt om aan zelfbouw te doen en je wel je eigen woonmilieu wilt creëren? De Warren is de eerste wooncoöperatie die in Amsterdam aan de slag gaat met zelfbouw voor het sociale- en middenhuur segment. Zij gaan samen met de toekomstige bewoners 36 woningen ontwerpen, bouwen en beheren. Zij laten zien dat ook in een stad als Amsterdam, waar de druk op ruimte hoog is, grond duur en vele ontwikkelaars vechten voor een plek om te bouwen, zelfcreatie mogelijk is.

Voor wat voor vuren hebben de initiatiefnemers gestaan om dit voor elkaar te krijgen? Hoe behoud je de ambities om een volledig duurzaam, sociaal en betaalbaar woonmilieu te creëren? En wat vergt/vraagt het van de burger om in zo een wooncoöperatie te zitten? We gaan in gesprek met voorzitter Chandar van der Zande. 

Regelmatig updates ontvangen? Abonneer je op onze nieuwsbrief

0 Reacties

Geschreven door: Wij Maken Nederland
wo 19 dec 2018

Meer inspiratie