7 mrt 2018

De coöperatieve stad: Woonpioniers

Hoe maken steden meer ruimte voor innovatieve woonconcepten?
wo 28 feb
Geschreven door: Wij Maken Nederland

Met de toenemende populariteit van de stad ligt er de komende jaren een grote woningbouwopgave. Er moet veel gebouwd worden, waarbij goede kwaliteit en betaalbaarheid belangrijke speerpunten zijn. Te midden van dat speelveld wordt er volop geëxperimenteerd met vernieuwende woonconcepten en andere vormen van projectontwikkeling. Wat is de meerwaarde van dit soort projecten voor de stad? Hoe dragen andere ontwikkelmodellen bij aan de betaalbaarheid? En hoe blijven we ruimte maken voor vernieuwing, nu de markt weer is aangetrokken? We gaan in gesprek met experts en betrokkenen bij twee vernieuwende ontwikkelingen, Space-S in Eindhoven en het Rotterdams Woongenootschap.

Space-S

In het bruisende Strijp-S, een creatief woon-werkgebied op het voormalig Philips bedrijventerrein in Eindhoven, werd een bijzonder woonproject gerealiseerd. Onder de naam Space-S werden 402  huurwoningen van verschillende typen opgeleverd, verdeeld over zeven gebouwen. De toekomstige bewoners en hun wensen werden niet alleen meegenomen in het proces, maar waren sturend bij de totstandkoming van de nieuwe wijk. Met meer dan 1.000 deelnemers heeft corporatie Woonbedrijf op experimentele wijze samengewerkt. Het ontwikkelingsproces duurde ruim vier jaar en was daarmee qua duur van realisatie en bouwkosten gelijkwaardig aan meer traditionele projecten. De stad Eindhoven heeft Space-S  bekroond met de Architectuurprijs Eindhoven.

Het Rotterdams Woongenootschap

Om betaalbare stedelijke appartementen voor de middengroepen mogelijk te maken, is in Rotterdam onlangs het Rotterdams Woongenootschap opgericht. Een wooncooperatie, geïnspireerd door onder andere de Genossenschaften uit Zurich. In opdracht van de wooncooperatie worden appartementen gebouwd, in collectief eigendom beheerd, en geëxploiteerd tegen de kostprijs. Betaalbaarheid en kwaliteit kunnen zo samen opgaan. Naar verwachting komt dit neer op een verschil van zo’n dertig procent met de gangbare huur voor soortgelijke appartementen. De betaalbaarheid van het wonen wordt mede mogelijk gemaakt door het door de toekomstige bewoners zelf in te brengen kapitaal. De woningen zijn duurzaam onttrokken aan speculatie, waardoor de betaalbaarheid gegarandeerd blijft. De initiatiefnemers van het Rotterdams Woongenootschap hebben zich onlangs verbonden met Timpaan, een maatschappelijk ontwikkelaar. De samenwerking met Timpaan betekent ook voorfinanciering plan- en grondkosten, vaak de grootste barrière om een project van idee naar realisatie te brengen.

 

Voor meer informatie over het programma klik hier

Regelmatig updates ontvangen? Abonneer je op onze nieuwsbrief

0 Reacties

Geschreven door: Wij Maken Nederland
wo 28 feb 2018

Meer inspiratie