21 jun 2018

Normaal Amsterdams Klimaat

Hoe bereiden we samen stad en regio voor op extreem weer?
ma 11 jun
Geschreven door: Wij Maken Nederland

We krijgen in de Metropool Regio Amsterdam te maken met extremer weer – heftige regenbuien, hagel, hitte, droogte en storm – én met de dreiging van overstromingen van rivier of zee. De schade en maatschappelijke gevolgen zijn groot: ondergelopen souterrains, woonkamers, stations, straten en landbouwgrond, en trams en auto’s die niet meer kunnen rijden. 

We moeten dus voorbereid zijn op en om kunnen gaan met dit extreme weer. Een uitdaging die niet door één partij, individu of organisatie opgepakt kan worden. Het raakt iedereen in de regio; van vastgoedeigenaren, investeerders en projectontwikkelaars tot bedrijven, overheden, agrariërs en bewoners. Iedereen moet iets doen. Met de manier waarop we nu de stad bouwen, onze landbouwgrond inrichten en te vaak nog in de eigen sector werken, is de regio niet meer toekomstbestendig. We redden het niet alleen meer met technologische oplossingen en fysieke aanpassingen. We moeten met elkaar op zoek naar een fundamenteel andere aanpak: een nieuw Samenwerkingsklimaat. Met het programma Normaal Amsterdams Klimaat stellen we tijdens WeMakeThe.City de uitdagingen voor een klimaatadaptieve regio centraal.

Het Normaal Amsterdam Klimaat (NAK), geïnspireerd op het Normaal Amsterdams Peil (NAP), legt een basis voor wat straks het nieuwe normaal is (extreme weersomstandigheden en de fysieke aanpassingen) en wat wij normaal vinden (de aanpak en de samenwerking). Het NAP is de hoogtestandaard voor alles wat we in Nederland bouwen of aanleggen. Het Normaal Amsterdams Klimaat gaat een stap verder en biedt de standaard voor een nieuw samenwerkingsklimaat. Zo kunnen we klimaatverandering gebruiken om te komen tot een leefbare, veerkrachtige en economisch sterke regio.

Met o.a. Gerhard van den Top (Dijkgraaf van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht), Cora-Yfke Sikkema (Wethouder duurzaamheid, mobiliteit, beheer & onderhoud Haarlem), Heleen Herbert (CCO Heijmans), Matthijs Bouw (One Architecture), Daniel Goedbloed (Amsterdam Rainproof), Martijn van Gelderen (Manager Milieu en Omgevingskwaliteit bij BPD), Renze van Houten (Managing director bij Waternet), Joost Vos (Architect en partner bij Benthem Crouwel Architects)

Ochtendprogramma
09.00 – 09.30 uur
Inloop (hoofdkantoor Waternet)

09.30 – 11.00 uur
Verkenning van het nieuwe normaal

11.00 – 12.00 uur
Werken aan het nieuwe normaal met projectontwikkelaars, gemeentes, woningcorporaties, financierders, kennisinstellingen, aannemers en bedrijven uit de groensector. Op het gebied van klimaatadaptatie en renovatie van bestaand vastgoed, Klimaatadaptatie binnen nieuwbouw en gebiedsontwikkeling en klimaatadaptatie binnen vitaal en kwetsbaar.

12.00 – 12.30 uur terugkoppeling met o.a. Gerhard van den Top (Dijkgraaf Waterschap Amstel, Gooi en Vecht)

12.30 – 13.30 uur
Lunch + verplaatsen naar middag sessies

Middagprogramma
13.30 -16.00 uur
Verdiepende klimaatadaptatieroutes en gecombineerde routes met het programma Change the System over circulair bouwen.

16.00 – 16.30 uur
Verplaatsen naar Circl (Zuidas)

16.30 – 17.30 uur
Terugblik op de dag en afsluitende borrel bij Circl paviljoen

Extra informatie over middagsessies klik hier.

Ticketinfo
Regulier: 20 euro
Student/CJP: 10 euro
Stadspas: 5 euro
Vegetarische lunch: €12,50
Deze prijzen zijn exclusief servicekosten.

Regelmatig updates ontvangen? Abonneer je op onze nieuwsbrief

0 Reacties

Geschreven door: Wij Maken Nederland
ma 11 jun 2018

Meer inspiratie