23 feb 2018

Recht op zelfbouw

Hoe geven we zelfbouw een plek?
di 23 jan
Geschreven door: Wij Maken Nederland

Nu de crisis voorbij is, is het weer moeilijker voor zelfbouwers om een kavel te vinden. Het Expertteam Eigenbouw pleit voor een eerlijke verdeling van de grond. Nu trekken burgers bij de verdeling van lokale ontwikkelrechten vaak aan het kortste eind. Kunnen gemeenten zelfbouwers vooraan in de rij plaatsen? Ja, dat kan. Een van de mogelijkheden voor eerlijkere grondverdeling is een ‘zelfbouwregister’. Richard Bacon, Brits parlementslid, legt uit hoe dit in Engeland werkt. Kunnen mensen met een inkomen vanaf 30.000 euro hun eigen huis (laten) bouwen? Ja, dat kan ook. Ambassadeur Jan Jaap Kolkman en verschillende leden van het Expertteam Eigenbouw nemen u mee in de mogelijkheden. Een studiemiddag voor raadsleden (in spe), wethouders (in spe), gemeentelijke ambtenaren en geïnteresseerde zelfbouwers.

Vanaf 13:00 uur inloop met lunch. Om 14:00 start het programma en rond 16:00 afgelopen met borrel.

Over de sprekers

  • Jan Jaap Kolkman doet een oproep aan gemeenten om de vraag van zelfbouwers naar kavels te registreren en bouwkavels aan te bieden. Het landelijk Expertteam Eigenbouw werkt in opdracht van het ministerie van BZK en de RvO. Er worden 5 pilot gemeenten gezocht die door het expertteam kunnen worden ondersteund.
  • Richard Bacon Member of Parliament, Chairman All Party Parliamentary Group on Self-Build, vertelt ons meer over de ‘Self-build and Custom Housebuilding Act 2015’ die heeft geleid tot een krachtige start om gemeenten in staat te stellen kavels aan burgers aan te bieden.
  • Jacqueline Tellinga is gebiedsontwikkelaar van zelfbouwbuurten, en schrijver van het essay ‘zelfbouw is remedie tegen groeiende economische ongelijkheid’. Nu de crisis voorbij is, worden zelfbouwers aan de kant geschoven en krijgen de ontwikkelaars het weer voor het zeggen. Maar wie heeft dat eigenlijk bepaald?
  • Arjan Bregman zet uiteen welke planologische middelen de gemeenten hebben om ook zelfbouwers een plek te geven bij de verdeling van de ontwikkelrechten. Meer informatie over deze middelen staat beschreven in zijn paper. (binnenkort hier te downloaden)
  • Frans van Deursen is sociaal geograaf en maakt particulier opdrachtgeverschap bereikbaar voor mensen met een startersinkomen vanaf 30.000 euro. Hij vertelt ons meer over de regeling Ik bouw betaalbaar. Lees hier meer over deze regeling.
  • Arthur Borst is senior projectmanager bij de gemeente Deventer en lid Expertteam eigenbouw en vertelt ons meer over de wijk Vijfhoek in Deventer waar private partijen onder druk van de gemeente zelfbouwkavels hebben gemaakt.

Voor meer informatie over het programma klik hier.

Regelmatig updates ontvangen? Abonneer je op onze nieuwsbrief

0 Reacties

Geschreven door: Wij Maken Nederland
di 23 jan 2018

Meer inspiratie