7 nov 2017

Van industrie naar wonen

We Build the City
ma 30 okt
Geschreven door: Wij Maken Nederland

Door de enorme druk op de woningmarkt is het transformeren van verouderde binnenstedelijke terreinen nog nooit zo populair geweest. Echter bouwen in de stad is complexer en tijdrovender dan daar buiten. De veelheid aan belangen die bij stadsontwikkeling aan de orde is, vraagt om nieuwe samenwerkingsverbanden, financieringsconstructies en innovatieve concepten. Hoe ziet de toekomst eruit als we naar dit soort grootschalige binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen kijken? Tijdens de aftrap van deze nieuwe reeks besteden we samen met ontwikkelaars aandacht aan enkele toonaangevende gebiedstransformaties uit Amsterdam.

 

Bajeskwartier

Schermafbeelding 2017-10-30 om 10.12.18Wie had ooit durven dromen dat de Bijlmer Bajes omgetoverd zou worden tot een uniek stukje stad? In samenwerking met OMA, LOLA Landscape en FABRICATions ontwikkelt AM 1350 woningen en bijbehorende voorzieningen. Er ligt een flinke uitdaging: het creëren van 67 tuinen met een brede mix aan functies en de doelstelling om 98% van de gesloopte materialen te hergebruiken en elk gebouw volledig energieneutraal op te leveren. Hoe wonen we straks in het Bajeskwartier en wat komt daar allemaal bij kijken? Eva Hekkenberg en Johan Snel hebben vanuit AM intensief gewerkt aan dit project en vertellen ons meer.

 

De stad is nooit af

Dries Drogendijk is dagelijks bezig met de ruimtelijke ontwikkeling bij de Gemeente Amsterdam. Als vaste blogger voor Gebiedsontwikkeling en Ruimtevolk schrijft hij verschillende weblogs, artikelen en publicaties. In het verleden is hij bezig geweest met Stationslocatie Lelylaan en Podium. Als manager gebiedsontwikkeling oost is hij ambtelijk opdrachtgever voor o.a. Amstelkwartier, Amstelstation, Omval, Amstelcampus, Oostpoort, Cruquius, Zeeburgereiland en IJburg. Hij weet als geen ander voor welke transformatieopgave de stad staat en praat graag mee over hoe we deze moeten invullen.

 

Oostenburg

Schermafbeelding 2017-10-30 om 10.12.13In de buurt van het bekende Roest transformeert Stadgenoot in samenwerking met Urhahn Oostenburg naar een woon- werkomgeving zonder dat het zijn stoere karakter verliest. Bijzonder is dat de woningcorporatie vor een geleidelijk organische gebiedsontwikkeling heeft gekozen met een grote diversiteit aan ontwikkelaars. Maarten Lankester is landschaps- en stedenbouwkundig ontwerper bij Urhahn en vertelt ons meer over deze bijzondere transformatie.

 

Rising stars

Terwijl ontwikkelaars strijden om elk stukje kavel in de stad te bebouwen blijft de vraag naar nieuw en anders denkend talent toenemen. Tijdens dit programma bieden we het podium aan 2 zogenaamde Rising Stars van Vastgoedmarkt, waarbij jong talent hun visie geeft op de ontwikkeling van de stad. Maud Bruggeling is gebieds- en conceptontwikkelaar bij SITE Urban Development. Ze onderzocht hoe we steden klimaatadeptief kunnen maken en wat dit doet voor de waarde van vastgoed. Arda Basak heeft tijdens zijn studententijd een leegstaand gebouwencomplex in Delft herontwikkeld tot 275 studentenkamers. Nu werkt hij bij Lingotto waar hij, naar eigen zeggen, bijdraagt aan het creëren van een aantrekkelijke en duurzame gebouwde omgeving.

 

Voor meer informatie, klik hier

Regelmatig updates ontvangen? Abonneer je op onze nieuwsbrief

0 Reacties

Geschreven door: Wij Maken Nederland
ma 30 okt 2017

Meer inspiratie