31 mei 2018

Verandert met het landschap onze cultuur?

Thema en debatavond. “Het kantelend landschap” door Kening fan ’e Greide in samenwerking met Places of Hope
di 8 mei
Geschreven door: Wij Maken Nederland

Kantelend Landschap

De afgelopen jaren is er rond het landschap veel gediscussieerd. Voor burgerinitiatief Kening fan ‘e Greide is 2018 een jaar om achteruit en vooruit te kijken. Bevinden we in een periode van een kantelend landschap? Van grotere bewustwording over de veranderingen in onze leefomgeving? Van andere prioriteiten, van anders durven doen? En is dat landschap niet meer dan een ecologisch of economisch vraagstuk? En welke invloed hebben we als burger daar eigenlijk op? Onder het thema kantelend landschap organiseert Kening fan’e Greide samen met Places of Hope dit jaar een aantal thema debatten in het kader van Leeuwarden European Capital of Culture.

Kantelend landschap: verandert met het landschap onze cultuur?

Heeft de verandering van het landschap invloed op cultuur? Op taal, op beeldende kunst, op identiteit? En hoe denken we daarover? Is deze verandering niet van alle tijden of is landschapspijn of landschapspracht een knellende ontwikkeling? Op donderdag 31 mei willen we daar met jullie bij stilstaan. Hoe is dat landschap, onze leefomgeving,  verbonden met onze kunst en cultuur.

Programma
19.15 uur

Inloop

19.30 uur

Rondleiding Places of Hope

20.00 uur

Opening

20.05 uur

Bert Looper over identiteit, taal en cultuur

(directeur Tresoar | schrijver van essay “Hier ligt de zee”) www.tresoar.nl

Het is een verslag in 20 essays van een levenslange zoektocht naar de verhouding tussen taal, landschap, kunst herinnering en identiteit.

20.20 uur

Nynke Laverman “Tichter”

(zangeres | dichter | liedjesschrijver) www.nynkelaverman.nl

Tijdens haar reizen naar Mongolië in 2007 en 2009, raakte Nynke onder de indruk van hoe de nomaden bij wie ze verbleef omgaan met hun omgeving en hun medemens. Sindsdien is dat, naast de liefde, het belangrijkste thema in haar werk. Het fascineert haar hoe we ons steeds verder verwijderen van de natuur en tegelijkertijd verlangen naar eenheid, naar het opgaan in die natuur.

20.35 uur

Christiaan Kuitwaard over vogels in zijn beeldend werk.​

(beeldend kunstenaar) www.christiaankuitwaard.nl

20.50 uur

Panel gesprek (met vragen uit de zaal)

21.45 uur

Borrel (borrel voor eigen kosten)

Regelmatig updates ontvangen? Abonneer je op onze nieuwsbrief

0 Reacties

Geschreven door: Wij Maken Nederland
di 8 mei 2018

Meer inspiratie