BNR: Winkelcentra lopen leeg, bouwmarkten nemen toe

wo 27 jan
Geschreven door: Niraj Sewraj
Gebieden, steden, buurten en gebouwen zijn voor en van mensen. Intrigerend is het dynamische speelve

Bron: www.bnr.nl. Bekijk hier het originele bericht. 

Het is een opmerkelijk contrast: Terwijl stadscentra verstoffen door leegstand, groeit het aantal bouwmarkten en outletstores in buitenwijken. Wat gaat er mis?

Gemeenten geven te makkelijk bouwvergunningen af voor bouwmarkten en outletstores aan de rand van de gemeenten. Er dreigt daardoor een soort luchtbul te ontstaan.

De toenemende bebouwing aan de randen van gemeenten gaat ten koste van het centraler gelegen winkelvastgoed in gemeenten. Cees-Jan Pen, lector vastgoed aan de Fontys Hogeschool: “Dat is het grootste probleem. Doordat we al een enorm overaanbod hebben, de zogenaamde overbewinkeling, zie je dat het vaak ten koste gaat van de binnenstad. Daar maken we ons de laatste tijd, terecht, steeds drukker om.”

Landelijk probleem
Volgens Pen is het een landelijk probleem, maar is de impact relatief groot buiten de Randstad. “Er speelt nu bijvoorbeeld een discussie in Assen, in Zevenaar; daar is de impact op de regio heel groot. Niet alleen op de directe gemeente, maar hele omliggende dorpen. Ergens zal er toch een einde moeten komen aan het maar doorgaan met ‘bouwen, bouwen, bouwen”, zegt hij.

Gevraagd naar de reden zegt Pen: “Omdat men te snel denkt in termen van banen scheppen, omzet creëren en natuurlijk de kortetermijninkomsten van die gronduitgifte. Mede mogelijk gemaakt ook door bouwers-ontwikkelaars, die toch wel met erg rooskleurige plaatjes komen.”

Overaanbod
Pen denkt dat de provincies steviger moeten ingrijpen. “Het Rijk heeft dat ook bij provincies neergelegd. Een aantal doet dat ook zeker: In Limburg, Gelderland en Zuid-Holland probeert men vanaf het begin al aan te geven: er is al heel veel overaanbod, houd nou rekening met het regionale perspectief.” En soms moet een provincie dwingend ingrijpen, zegt Pen. “Zoals Utrecht doet. Dat gewoon zegt: plancapaciteit gaan we schrappen.”

Regelmatig updates ontvangen? Abonneer je op onze nieuwsbrief

0 Reacties

Geschreven door: Niraj Sewraj
Gebieden, steden, buurten en gebouwen zijn voor en van mensen. Intrigerend is het dynamische speelve
wo 27 jan 2016

Meer inspiratie