Challenge ‘Waterproof’: Ontwerp de stad van de toekomst

di 3 nov
Geschreven door: Coen Hermans
Programmamaker, planoloog, stedenbouwer, theatermaker, theatertekstschrijver, bassist, Formule1 gek

Hoe ziet Nederland er in de toekomst uit? Voor welke uitdagingen staan we? Hoe gebruik je water als een kans in plaats van als bedreiging? Hoe integreer je verschillende ruimtelijke opgaven? En; hoe zorg je dat je de 7 verschillende opgaven niet in hokjes plaatst, maar juist tezamen oplost?! In één integrale oplossing!

Waterproof

Dat zijn de vragen waar het bij de ontwerpchallenge ‘Waterproof’: de stad van de toekomst om draaide. Op 21 oktober organiseerde de Unie van Waterschappen samen met vijf trainees van waterschappen (José Kooi, Ruby Neervoort, Bram van der Beek, Tim Brockhoff en Marloes van der Kamp) in het kader van het Jaar van de Ruimte een challenge waar er in werd gegaan op de opgave Integreer water en ruimte. Tijdens deze challenge gingen zes groepen met deelnemers van verschillende leeftijden, professionele achtergronden en hoeveelheid ervaring in het LEF future center in Utrecht de uitdaging aan om ‘buiten kaders’ te denken om hun stad van de toekomst te ontwerpen en vorm te geven in een maquette. Knippen en plakken aan de stad van de toekomst! Wie kwam met het beste idee?

De Jury: “De ontwerpen illustreerden aan de ene kant de opgaven die voor ons liggen, maar aan de andere kant ook de inventiviteit en de bereidwilligheid om met elkaar invulling te geven aan deze opgaven.”

Zes inspirerende ontwerpen

De dag leverde zes inspirerende ontwerpen en discussies op, waarbij de begrippen zelfvoorzienendheid, circulaire economie, verandering van mobiliteit en “Niet meer vechten tegen het water, maar werken met het water werken”, hoog in het vaandel stonden. Bij het ontwerp werd er uitgegaan van zelfbedachte  toekomstige bewoners: Sietske: “ik heb steeds meer vrije tijd. Ik werk 3 dagen als robot pedagoge. Boodschappen doe ik niet meer. Deze bestel ik op internet en worden bezorgd per drone. Ik hoef dus niet meer het huis uit. Hierdoor voel ik mij weleens eenzaam”.

Theo Dijkstra (een van de schrijvers Manifest 2040): “Water en ruimte moeten altijd meegenomen worden in de discussie”.

Nieuwsgierig geworden naar de ontwerpen en het proces? Bekijk het beeldverslag.
De uitkomsten van de ontwerpchallenge worden meegenomen als een van de activiteiten van het Jaar van de Ruimte. De resultaten van het Jaar van de Ruimte landen in een manifest, wat gepresenteerd wordt bij de afsluitende bijeenkomst op 15 december 2015.

Tekst Marloes van der Kamp (Hoogheemraadschap van Rijnland), José Kooi (Hoogheemraadschap van Rijnland ), Reinier Romijn (Unie van Waterschappen)

Regelmatig updates ontvangen? Abonneer je op onze nieuwsbrief

0 Reacties

Geschreven door: Coen Hermans
Programmamaker, planoloog, stedenbouwer, theatermaker, theatertekstschrijver, bassist, Formule1 gek
di 3 nov 2015

Meer inspiratie