De 10 grootste waterverslinders

di 4 aug
Geschreven door: Coen Hermans
Programmamaker, planoloog, stedenbouwer, theatermaker, theatertekstschrijver, bassist, Formule1 gek

Dit artikel is geschreven door www.slowfoodies.nl. Klik hier voor het originele bericht.
Afbeeldingen: ©Volkskrant

Eten heeft niet alleen een enorme impact op ons klimaat, maar ook op het wereldwijde waterverbruik. De Volkskrant publiceerde vorige week (29/11/14) een paar heldere infographics over de watervoetafdruk van ons voedsel. De meest opmerkelijke uitkomst: vanillestokjes zijn de grootste waterverslinders in onze keuken!

waterfootprint_grootverbruikers

Fout

Specerijen zoals kruidnagel en nootmuskaat, noten, cacao en koffie scoren ook hoog op de lijst van waterverslinders. Qua vlees is rundvlees opnieuw de boosdoener. Opnieuw, want de klimaatvoetprint van rundvlees is groot, en  om een kilo rundvlees te krijgen moet je er 10 kilo plantaardig voedsel in stoppen. Het is efficiënter om die groenten en granen meteen zelf op te eten. Ook met het oog op waterverbruik is plantaardig eten beter dan vlees eten:

waterfootprint_rendementen

Minder douchen?

Interessant is ook de tabel die laat zien waarvoor wij het meeste water gebruiken. Je denkt dan meteen aan douchen en de wc doorspoelen, maar uit de grafiek hier onder blijkt dat verantwoord eten veel  belangrijker is. En weer helpt het vooral als we minder vlees eten.

waterfootprint_voedsel

Regelmatig updates ontvangen? Abonneer je op onze nieuwsbrief

0 Reacties

Geschreven door: Coen Hermans
Programmamaker, planoloog, stedenbouwer, theatermaker, theatertekstschrijver, bassist, Formule1 gek
di 4 aug 2015

Meer inspiratie