Groen en water in de stad

do 2 mrt
Geschreven door: Charlot Teng
Charlot is stadsgeograaf en procesregisseur, ondernemend, enthousiasmerend en energiek. Ze bereikt o

PvdA kamerleden Henk Leenders en Lutz Jacobi schreven een visie op Groen en Water in de stad. Hierbij stellen zij: “De overheid moet actief en stimulerend zijn en kan sturen met maatschappelijke energie, met wet- en regelgeving, met geld en met buurtrechten.” 


Hoe kan dat er volgens Leenders en Lutz uit zien?

  • Alle overheidslagen zouden groenblauwe infrastructuur in hun beleid moeten opnemen.
  • Groene daken verplichten bij herstructurering.
  • Sturen met geld (Nationaal Groenfonds, Regeling groenprojecten) waardoor financiële prikkels die investeren in groen aantrekkelijk maken. Een Duits voorbeeld: in bepaalde deelstaten betaalt men belasting over het regenwater dat van een eigen terrein tot afstroming komt. Het vasthouden van regenwater heeft dan financieel voordeel.
  • Een stelsel van wettelijke buurtrechten die burgers de mogelijkheid geeft om openbare diensten zelf uit te voeren, mee te dingen in de aanbesteding van gemeentelijke diensten, het recht op (mede)gebruik van maatschappelijk vastgoed en om een buurtontwikkelingsplan te maken dat vervolgens deel uitmaakt van gemeentelijke plannen voor gebiedsontwikkeling. 
  • De Rijksoverheid geeft het goede voorbeeld door het vergroenen van gevels en platte of licht hellende daken bij Rijksgebouwen.

 

Klik hier om de gehele visie op Groen en Water in de stad te lezen.

 

Regelmatig updates ontvangen? Abonneer je op onze nieuwsbrief

0 Reacties

Geschreven door: Charlot Teng
Charlot is stadsgeograaf en procesregisseur, ondernemend, enthousiasmerend en energiek. Ze bereikt o
do 2 mrt 2017

Meer inspiratie