Het Zuidelijk Perspectief – De Randstad voorbij

1 reactie
zo 13 mrt
Geschreven door: Wij Maken Nederland

Amsterdamse ambtenaren zijn momenteel erg druk met het idee van een stad met 2 miljoen inwoners. Size matters. Alleen dan kan Amsterdam mee (blijven) doen op het wereldtoneel, dat is de aanname. In “Plan Amsterdam”, een magazine van de stad, heeft men het zelfs over 3.6 miljoen inwoners in 2035. Amsterdam gaat meedoen met Londen en Parijs. Is dat wenselijk en kan het ook? Het gemeentebestuur denkt nog na en komt misschien later dit jaar met een standpunt. Het lijkt nogal een onderwerp voor een publieke discussie.

En wat zijn de andere opties? Bij het Planbureau voor de Leefomgeving, een denktank van rijksambtenaren, voelt men meer voor een betere inrichting van de drie “metropoolregio’s” rond Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam-Den Haag. En als we daarvoor kiezen, voor dat scenario, hoe belangrijk zijn dan de onderlinge verbindingen tussen die metropoolregio’s? Kunnen we er dan niet beter een poly centrische stad van maken? Een soort Nederlandse deltametropool?

Maar misschien is dit een veel te Nederlandse discussie. ASML, de grote chipmachinefabrikant in Eindhoven haalt 50% van zijn componenten uit Duitsland. And what about Brussels? Richard Florida, een Amerikaans economisch geograaf, kijkt naar de ABC regio, Amsterdam, Brussel, Keulen (Cologne).

Zijn wij in staat collectief te kiezen voor een verstedelijkingsmodel of is zoiets het resultaat van een dynamiek waar de politiek geen greep op heeft? In bijgaande krant hebben we een paar boodschappen. De eerste is: we kunnen niet meer om Brainport (Eindhoven) heen, het Zuidelijk Perspectief. De tweede: de Randstad heeft haar langste tijd gehad. De derde: de Rijksbemoeienis met steden is veel te groot. En de vierde: we zouden de verschillende opties voor onze ruimtelijke ontwikkeling wat beter in beeld moeten krijgen. Daarom treft u vijf scenario’s aan. Misschien zijn er meer. Er zijn ook meer boodschappen in onze krant maar die leest u daar wel. Bijvoorbeeld over Metropoly, hoe kunnen we beter besluiten nemen over de toekomst van stedelijk Nederland. Daar werken we nu aan, aan Metropoly. Meer daarover in de volgende krant.

Het Metropoly team
Jaap Modder (Brainville)

Wouter Veldhuis (Must Urbanism)
Jeroen Saris (De stad bv)

Regelmatig updates ontvangen? Abonneer je op onze nieuwsbrief

1 Reacties

 • 2016-03-15 16:11:56
  Han Meyer

  Beste Wouter, Jaap, Jeroen,

  Prachtig nieuw initiatief, dat Metropoly / Zuidelijk perspectief ! Met name de 5 scenario's voor metropoolvoming.

  Meest realistisch is m.i. een kruisbestuiving tussen de scenario's Drie Metropoolregio's,  Polycentrische Deltametropool en Europees  Deltanetwerk (zul je weer zien, kun je niet kiezen, wordt het weer een amorfe non-keuze...).

  Hoe dan ook - dit is een goede impuls voor debat op de (inter-)nationale schaal. 

  Han Meyer

Geschreven door: Wij Maken Nederland
zo 13 mrt 2016

Meer inspiratie