Kleefse Waard in Arnhem winnaar Gouden Piramide 2015

di 24 nov
Geschreven door: Jaap Huisman
Hello world dit is een biografie

©Foto: Suzanne Valkenburg

Een inspirerende vorm van herbestemming. Zo betitelde de jury van de Gouden Piramide 2015 het project Kleefse Waard in Arnhem. Opdrachtgever Schipper Bosch werd als winnaar uitgeroepen vanwege de manier waarop het voormalige AkzoNobel-complex is getransformeerd tot een centrum voor cleantech-startups.

Groepsgevoel

Sinds Schipper Bosch het terrein verwierf in 2003 is er geleidelijk aan gewerkt aan de reiniging van de bodem, herstel van de meest belangwekkende historische gebouwen en herinrichting van de ruimte door het bureau West8. Er werden bomen herplant langs de lanen en oude straten gereconstrueerd. In de voormalige laboratoria zijn bedrijfjes neergestreken die zich bezighouden met energietransitie en nieuwe productiemethoden. Zo is er een bedrijf dat hennepplanten stoomt en ze vervolgens als ruw materiaal aanlevert voor kleding. Miniatuur-windmolens en zonnepanelen bij de ingang geven een visitekaartje af van het concept van Kleefse Waard. Het groepsgevoel van de individuele ondernemers wordt versterkt door een centrale kantine op het terrein.

Gebiedsontwikkeling was het thema van deze editie van de Gouden Piramide. Rijksadviseur Eric Luiten had een team om zich heen verzameld dat een keus moest maken uit de volgende nominaties: het stroomgebied van de Drentse Aa (reconstructie en herstel van het landschap), Kunstcentrum Diepenveen (een proces van 20 jaar dat heeft geleid tot een interessant kunstcluster dat een weerwoord biedt aan de vergrijzing), Kustwerk Katwijk (parkeergarage in een kunstmatig duin, tevens kustbescherming) en Havenkwartier Deventer (zelfbouw en ambachtelijke initiatieven in een verloederd scheepvaartkwartier).

Ambities

De Kleefse Waard sprong er door zijn ambities en schaalniveau duidelijk uit. De jury was zeer te spreken over het toekomstgerichte gebruik van het complex en de vernieuwende manier van opdrachtgeverschap. Schipper Bosch is eigenaar van de gebouwen. Ze stimuleren daarbij ondernemingen die zich toeleggen op schone technologie. Tegelijkertijd wordt er gestreefd naar gemeenschapszin. Er is hier een nieuwe standaard neergezet voor bedrijfsterreinen aldus de jury.

Regelmatig updates ontvangen? Abonneer je op onze nieuwsbrief

0 Reacties

Geschreven door: Jaap Huisman
Hello world dit is een biografie
di 24 nov 2015

Meer inspiratie