Meet Up Onzichtbaar NL- energie en mobiliteit in de stad

wo 14 dec
Geschreven door: Charlot Teng
Charlot is stadsgeograaf en procesregisseur, ondernemend, enthousiasmerend en energiek. Ze bereikt o

Het Nederland dat je niet ziet en wel ons land gevormd heeft- dat is Onzichtbaar Nederland. De VPRO brengt dit in een serie van 8 afleveringen in beeld. Maandag 12 december was er een Meet Up in Enschede over energie en mobiliteit in de stad en dan vooral: wat komt er op ons af?

Een panel bestaande uit een futuroloog, een wetenschapper, een praktijkhouder en een rijksambtenaar gingen met elkaar in gesprek over wat de zelfrijdende auto en het 5G netwerk zullen betekenen voor de stad. Die brengen kansen en uitdagingen met zich mee die we als gewone luisteraar nauwelijks overzien. Hans Leeflang constateert dat ook de overheid moeite heeft met nieuw nadenken over vervoer. Het denken is heel traditioneel: meer files? Meer asfalt! Toch denken alle panel leden dat de zelfrijdende auto er gaat komen inclusief een verbod op zelf rijden. Mensen die auto rijden is eenvoudigweg te gevaarlijk. De zelfrijdende auto levert bovendien ruimte op in de stad: de auto hoeft immers niet meer voor de deur te staan. En schonere lucht. Pallas Agterberg van Alliander maakt het nog spannender: stel dat we zelfrijdende auto’s gaan delen? Het comfort van een auto voor minder geld met meer ruimte in de stad en schonere lucht. Laten we dat maar doen, vindt het publiek.

Voor 5G is het gesprek ingewikkelder: want welk probleem lossen we daar nou eigenlijk mee op? En wat halen we ons op de hals? Een hele samenleving die volkomen afhankelijk is van technologie en uitgezet kan worden met 1 druk op de knop in een ander land? Airbnb laat zien dat een stad gemakkelijk de grip verliest. Het panel roept op dat we NU moeten nadenken over hoe we technologie en ruimte willen organiseren. Uit de vraag aan het publiek blijkt dat vrijwel niemand het idee heeft dat we overzien wat 5G voor ons en de leefomgeving gaat betekenen.

Dan energie: er wordt volop gepuzzeld met hoeveel windmolens of zonnepanelen er nodig zijn om aan onze energievraag te voldoen. Maar laten we vooral iets aan die energievraag doen! Door onze woningen beter te isoleren. En vooral: door de energievraag van de industrie onder de loep te nemen. Wat doen we bijvoorbeeld met de grote (enorme!) energievragers die grondstoffen maken, zoals staal, die we straks helemaal niet meer nodig hebben? De energieopwekking zal sowieso anders georganiseerd (moeten) gaan worden, decentraal op de juiste schaal.  Het oude systeem gaat failliet, zijn we daar voldoende mee bezig?

Laat weten hoe jij aan kijkt tegen energie en mobiliteit in de stad. Wat geef jij het kabinet hiervoor mee?

Ook naar een Meet Up? Hou de Agenda in de gaten!

Regelmatig updates ontvangen? Abonneer je op onze nieuwsbrief

0 Reacties

Geschreven door: Charlot Teng
Charlot is stadsgeograaf en procesregisseur, ondernemend, enthousiasmerend en energiek. Ze bereikt o
wo 14 dec 2016

Meer inspiratie