Onderzoek en kunst in teken van stijgende zeespiegel

zo 17 mei
Geschreven door: Niraj Sewraj
Gebieden, steden, buurten en gebouwen zijn voor en van mensen. Intrigerend is het dynamische speelve

Verschillende kunstenaars in Nederland vragen aandacht voor het stijgen van de zeespiegel. Zo laat een virtuele lichtshow van kunstenaar Daan van Roosegaarde zien hoe hoog het water in Amsterdam zou komen, zonder menselijk ingrijpen. In Naarden staat het fotofestival dit jaar in het teken van ‘Water’.

Kunstenaar Kadir van Lohuizen fotografeerde over de hele wereld de gevolgen van de stijgende zeespiegel. “In Bangladesh stijgt de zeespiegel en smelten de gletsjers in de Himalaya. Het water komt van twee kanten en kan eigenlijk niet weg”, zegt Van Lohuizen. “Het is echt een internationaal probleem dat niet onderkend wordt. Tientallen miljoenen mensen zullen op drift raken.”

Einde aan scepsis

Afgelopen week bevestigde nieuw onderzoek van de universiteit van Tasmanië dat de alarmerende modellen van klimaatwetenschappers kloppen. De stijging van de zeespiegel zet door.

“Sceptici beriepen zich op het feit dat het leek alsof de temperatuurstijging iets afnam. Maar met het warme jaar van 2014 en alle wereldwijde gegevens zien we nu toch dat daar geen sprake van is”, zegt Gerard van der Steenhoven, directeur van het KNMI. “De wetenschap op het gebied van klimaatverandering is heel eenduidig: De temperatuur stijgt, de zeespiegel stijgt en er komt meer extreem weer.”

Het is vrij bizar dat wij wel een deltaplan voor het water hebben, maar geen deltaplan om de oorzaak te bestrijden.

Hoogleraar klimaatverandering Pier Vellinga

Nederland heeft door de eeuwen heen veel geïnvesteerd om de voeten droog te houden. “De komende vijftig tot honderd jaar kunnen we in Nederland nog wel goed vooruit”, zegt hoogleraar klimaatverandering Pier Vellinga. Maar daarna is het nog maar de vraag of we Vlieland en Terschelling blijven redden, of opgeven. De stijging gaat heel langzaam, maar is onverbiddelijk.”

Tegen de stijgende zeespiegel doet Nederland te weinig, vindt Vellinga. “Nederland loopt fors achter in maatregelen om van fossiele brandstoffen af te komen. Het is vrij bizar dat wij wel een deltaplan voor het water hebben, maar geen deltaplan om de oorzaak te bestrijden.”

Dit artikel en het beeldmateriaal zijn afkomstig van de website www.nos.nl en te lezen op http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2035699

Regelmatig updates ontvangen? Abonneer je op onze nieuwsbrief

0 Reacties

Geschreven door: Niraj Sewraj
Gebieden, steden, buurten en gebouwen zijn voor en van mensen. Intrigerend is het dynamische speelve
zo 17 mei 2015

Meer inspiratie