Op zoek naar slimme boeren

do 19 jan
Geschreven door: Wij Maken Nederland

Hoe leer je boeren zich te onderscheiden? De Overijsselse gedeputeerde Hester Maij bood boeren in haar provincie een studiereis aan. Ze gingen naar de Languedoc in Frankrijk, de vroeger flink overproducerende wijnstreek boven de Pyreneeën.

De provincie Overijssel wilde boeren de kans geven hun grenzen te verleggen door elders in Europa te gaan kijken hoe collega-boeren hun afzetmarkten georganiseerd hebben. De huidige boerencrisis maakt immers meer dan duidelijk dat boeren niet langer door kunnen zoals ze dat altijd gedaan hebben.

De vergelijking met de wijncrisis van de jaren ’70 in de Languedoc en buurstreek Roussillon dringt zich op. Het was een van de eerste voorbeelden van overproductie van een boerenproduct zonder onderscheid, die omsloeg in vernieuwing, kwaliteit en inspelen op de wensen van de klant.

“Wie door zijn oogharen heenkijkt, ziet de parallellen met de Nederlandse varkens- en melkcrisis”

Dat zit zo. De Languedoc-Roussillon, aan het eind van de 19e eeuw nog schatrijk geworden met wijn toen de phylloxera de overige Franse wijngebieden verwoestte, ging in de 20e eeuw gewoon door met het maken van wijn, steeds meer wijn, en nog meer wijn. Dat ging flink mis in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Overproductie van gewoon-alleen-maar-rode-wijn en concurrentie uit andere wijnlanden zorgden voor een grote wijncrisis. Veel coöperatieve boeren gingen over de kop of haalden op het nippertje hun pensioen. Slimme wijnboeren kozen ervoor zich te onderscheiden door kwaliteitswijnen te gaan maken in plaats van bulk. Wie door zijn oogharen heenkijkt, ziet de parallellen met de Nederlandse varkens- en melkcrisis.

Waar staan boeren – of anderen die kansen zagen – in zuiden van Frankrijk nu, een kleine 50 jaar na het type crisis waar Nederland nu (bijna) aan begint? Dat wilde Maij haar boeren laten zien. Foodlog organiseerde een soort boerenschoolreisje. We begonnen op 1 november, de dag waarop Frankrijk Allerheiligen viert en alle winkels gesloten zijn. Daarom lieten we de in Europa nog altijd unieke verswinkelketen Grand Frais en de historische Halles in Narbonne en Béziers links liggen. Het zou alleen maar hebben afgeleid van de essentie.

Lees de rest van dit artikel op Foodlog.nl

Regelmatig updates ontvangen? Abonneer je op onze nieuwsbrief

0 Reacties

Geschreven door: Wij Maken Nederland
do 19 jan 2017

Meer inspiratie