Spannende tijden voor de dijken

De tijd en ruimte nemen om elkaar te horen, uit te dagen, samen ideeën te ontwikkelen, te laten rijpen, onderzoeken, onderbouwen, beter te maken.
di 17 nov
Geschreven door: Wij Maken Nederland

Dijken bepalen Nederland. Kijk ‘ns op bladzijde 22 van de ‘Dijken van Nederland’ – het imposante werk van Pleijster en Van der Veeken, nu al een klassieker. Daar vindt u mijn favoriete kaart. Op deze kaart staan de dijken van Nederland, en alléén de dijken van Nederland. Zonder andere geografische informatie is Nederland zeer herkenbaar. Kortom, niet alleen zijn onze dijken cruciale ‘waterwerken’, zij bepalen ook ons landschap. Zij beschermen ons tegen het water en zijn daarmee onmisbaar voor onze veiligheid, economie en welvaart. In dijken ontmoeten water en land elkaar – een aantrekkelijke combinatie.

Het werken aan de dijken is nooit klaar. De komende decennia steken de waterschappen en het rijk miljarden euro’s in het vergroten van de bescherming tegen overstromingen. Daarbij gaat het al lang niet meer alleen om klassieke dijkversterkingen, maar ook om innovaties en combinaties met natuur, wonen, recreëren. En dan wordt het spannend, want dat plaatst ons voor uitdagingen rond financiering, planning en techniek.

Wij, water- en ruimtemensen, moeten midden in die spanning gaan staan, moeten hem ruiken, voelen, ervaren. Midden in de opwinding als er ideeën ontstaan, de frustratie als het technisch niet lijkt te kunnen, de onmacht als we elkaar niet verstaan, en het ongeduld als de ander niet snel genoeg gaat. Deze spanning moeten wij constructief en creatief maken, met als beloning de euforie als het onmogelijke toch mogelijk wordt. Dat kost tijd. Daarom pleit ik voor langzaam ontwerpen: de tijd en ruimte nemen om elkaar te horen, uit te dagen, samen ideeën te ontwikkelen, te laten rijpen, onderzoeken, onderbouwen, beter te maken. Wij trekken decennia uit om te werken aan waterveiligheid, dus tijd is er genoeg. De spannendste vraag is wat wij ermee gaan doen. Benutten we de tijd voor langzaam ontwerpen?

Het zijn spannende tijden voor de dijken.

Deze tekst is geschreven door Hetty Klavers, dijkgraaf waterschap Zuiderzeeland

Regelmatig updates ontvangen? Abonneer je op onze nieuwsbrief

0 Reacties

Geschreven door: Wij Maken Nederland
di 17 nov 2015

Meer inspiratie