Van de regen in de drup? Mooi niet!

do 21 mei
Geschreven door: Niraj Sewraj
Gebieden, steden, buurten en gebouwen zijn voor en van mensen. Intrigerend is het dynamische speelve

Gewoon weg laten stromen langs de straat, in het riool? Er zijn talloze manieren om creatiever om te gaan met overtollig regenwater; je moet er alleen maar opkomen. Amsterdam Rainproof biedt een inspirerend platform – en maakt de stad tegelijk ook een beetje meer waterbestendig.

‘De sponswerking vergroten en Amsterdam transformeren tot een stad die slim hoosbuien naar z’n hand zet’

Amsterdam Rainproof brengt bijzondere initiatieven in kaart met betrekking tot het opvangen en slim (her)gebruiken van regenwater – en geeft daarmee het bewustzijn rondom watergebruik (en -verspilling) wat meer ‘body’. Een interactieve kaart leidt je van de ene naar de andere innovatie, zowel door particulieren als professionals, en moet de Amsterdammer inspireren om hier zelf mee aan de slag te gaan. Van waterdoorlatende bestrating tot groene daken en geveltuintjes.

Interactieve kaart Amsterdam Rainproof

Onderverdeeld in verschillende categorieën – gebouw, dak, tuin, straat, plein, park en buurt – geven gebruikers van het platform elkaar tips hoe water opgevangen en toegepast kan worden. Leer bijvoorbeeld hoe je je eigen regentuin bouwt, met een boven- of ondergrondse watertank die de mogelijkheid geeft om opgevangen regenwater te gebruiken bij het spoelen van het toilet. Of ontdek dat het hartstikke nuttig kan zijn om water vast te houden op je dak: de verkoelende werking zorgt ervoor dat een airco in de zomermaanden niet meer nodig is. Oldschool, naast de Zuidas, experimenteerde al succesvol met dit zogenaamde polderdak!

In onderstaand filmpje verteld initiatiefnemer Daniel Goedbloed meer over Amsterdam Rainproof, dat vorig jaar genomineerd werd voor de ‘waterinnovatieprijs’.

<p>https://www.youtube.com/watch?v=wdnyrx9WdFY</p>

Naast alle informatie en tips & tricks van de verschillende initiatieven, zorgt het platform er ook voor dat gebruikers aan elkaar gekoppeld worden. Hiermee wordt geprobeerd een interactief netwerk te creëeren van stadmakers die ieder met hun eigen kleine project de stad omtoveren tot de ultieme spons. Op naar een duurzaam en circulair Amsterdam!

Dit artikel en het beeldmateriaal zijn afkomstig van de website www.stedenintransitie.nl en is hier te lezen.

Regelmatig updates ontvangen? Abonneer je op onze nieuwsbrief

0 Reacties

Geschreven door: Niraj Sewraj
Gebieden, steden, buurten en gebouwen zijn voor en van mensen. Intrigerend is het dynamische speelve
do 21 mei 2015

Meer inspiratie