Veel gemeenten pakken riolering aan

wo 29 jul
Geschreven door: Coen Hermans
Programmamaker, planoloog, stedenbouwer, theatermaker, theatertekstschrijver, bassist, Formule1 gek

Dit artikel is geschreven door www.architectenweb.nl. Klik hier voor het originele bericht.

Veel gemeenten in Nederland hebben de afgelopen jaren forse maatregelen genomen om het toenemende aantal zomerse hoosbuien op te vangen.

Een derde van de jaarlijkse rioleringsinvesteringen is mede gericht op het voorkomen van problemen door regen, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting RIONED.

Veelvoorkomende aanpassingen zijn de aanleg van aparte regenwaterriolen, het weghalen van obstakels op straat die de afstroming belemmeren (zoals verkeersdrempels) en extra kolkenreiniging.

Ook zorgen veel gemeenten voor tijdelijke opslag boven de grond en meer afvoercapaciteit onder de grond. De aanpak richt zich in veel gevallen vooral op het voorkomen van schade, zoals water dat gebouwen inloopt.

Betegeld

Inwoners van steden en dorpen zouden meer kunnen helpen dan ze nu doen, blijkt verder. Veel tuinen zijn namelijk betegeld en dat aantal neemt alleen maar toe.

“Wanneer bewoners en gemeenten grond minder verstenen en zorgen voor plekken waar het water zonder probleem naar toe kan, vermindert dit de wateroverlast en druk op het riool”, zegt Hugo Gastkemper, directeur van Stichting RIONED.

Miljard euro

Het aantal gemeenten dat bewoners stimuleert of verplicht hun regenwater op eigen terrein te verwerken, is in tien jaar gestegen van 12 naar 32 procent. Om de riolering op peil te houden, wordt jaarlijks bijna een miljard euro geïnvesteerd.

Het onderzoek is in mei en juni uitgevoerd onder ruim twee derde van de Nederlandse gemeenten.

Regelmatig updates ontvangen? Abonneer je op onze nieuwsbrief

0 Reacties

Geschreven door: Coen Hermans
Programmamaker, planoloog, stedenbouwer, theatermaker, theatertekstschrijver, bassist, Formule1 gek
wo 29 jul 2015

Meer inspiratie